İLAHİYAT

AHLAK VE İNSAN İLİŞKİSİ ÜZERİNE

Fakültemiz tarafından 26.04.2024 tarihinde Üniversitemiz Şahin DERE konferans salonunda Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep KILIÇ tarafından “AHLÂK VE İNSAN İLİŞKİSİ ÜZERİNE” isimli konferans düzenlendi. 

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep KILIÇ konuşmasında Âhlâk v e Âhlâk’lı  olmak, var olanlar içerisinde yalnızca insana mahsus bir özellik olduğunu ifade edilerek Tanrı, melekler, hayvanlar, bitkiler vs.  insan dışındaki hiçbir varlığın Âhlâk’a  tabi olmadığı üzerinde durulmuştur.   

Konferansta Âhlâk  felsefesinin en temel problemlerinden biri olan Âhlâk’ın   kaynağı problemine  değinilerek bu probleme İnsan ile Âhlâk  arasındaki özsel ilişki çerçevesinde açıklama getirilmesi gerektiği dile getirilmiştir.  Âhlâk felsefesi tarihinde bugüne değin bu probleme Akıl, Vahiy, Toplum, Duygu, Fayda gibi cevaplar verilmiş olmakla birlikte, esasında Âhlâk’ın  kaynağının insanın varoluşuna ilişkin bir durum olduğu ifade edilmiştir.  Buna göre insan var olduğu müddetçe Âhlâk da varlığını sürdürecek ve  insan hiçbir zaman Âhlâkî bir varlık olmaktan ayrı kalamayacaktır.

Prof.Dr. Recep KILIÇ  tarafından  Âhlâk ’ın  insan için zorunluluk arz ettiğini insanların ortak Âhlâkî ilkelerde buluşmasının yani evrensel ahlak zemininin kurulmasının zorluklarına rağmen Âhlâkî değerlerde dinin birleştirici rolünün  gözden kaçırılmaması gereken bir husus olduğu vurgulanmıştır.


Eklenme Tarihi : 06-05-2024 11:38:58